Rahim ağzı kanseri tarama laboratuvarı sayısı 12’ye çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Testleri Ücretsiz Yapılacak Laboratuvar Sayısı Artıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, rahim ağzı kanserine neden olan Human Papilloma Virüs (HPV) testlerinin ücretsiz yapılabildiği ulusal ve bölgesel HPV laboratuvar sayısı, yıl sonuna kadar 7’den 12’ye çıkarılacak.

Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde dördüncü sırada yer alırken Türkiye’de onuncu sırada yer almaktadır. Ülkemizde rahim ağzı kanseri sıklığı yüz binde 4,5 olup yılda 2 bin 300’den fazla kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulmaktadır.

Rahim ağzı kanseri, erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilir bir kanser türüdür. En yaygın gastrointestinal hastalık olan rahim ağzı kanseri, genellikle HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişmektedir. Bu sebeple HPV’nin tespiti, kanserin erken teşhisini kolaylaştırmaktadır.

“Taramalar Yerli HPV-DNA Kitleri İle Gerçekleşiyor”

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Toplum Temelli Kanser Tarama Programı kapsamında, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile tarama yapılmaktadır.

Toplum tabanlı kanser taramaları, mobil kanser tarama araçlarıyla vatandaşlara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Halihazırda, aile sağlığı merkezleri dışında 360 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Sağlıklı Hayat Merkezi ile 46 mobil kanser tarama aracıyla kanser tarama hizmetleri verilmektedir.

Rahim ağzı kanseri taramaları, 2 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yerli HPV-DNA kitleri kullanılarak gerçekleştirilmekte ve 14 yüksek riskli HPV türü analiz edilmektedir.

Rahim ağzı kanseri taramaları için alınan tüm örneklerin analizi, ulusal ve bölgesel laboratuvarlarda yapılmaktadır.

Alınan tüm örnekler, Ankara’daki Ulusal HPV Laboratuvarı ile Adana, Eskişehir, Antalya, Gaziantep, Van ve İzmir’deki HPV Bölge Laboratuvarları’nda analiz edilmektedir. Analiz sonuçları, vatandaşlara e-Nabız sistemi üzerinden iletilmektedir.

Hizmetlerin güçlendirilmesi amacıyla bölge laboratuvarlarının sayısının yıl sonuna kadar 7’den 12’ye çıkarılması için çalışmalar devam etmektedir.

HPV laboratuvarlarında bu yılın 9 ayında 840 bin numunenin analizi gerçekleştirilmiş olup şüpheli vakalar, ilgili teşhis merkezlerine yönlendirilerek tedavi süreçleri başlatılmıştır.

patronlardunyasi.com

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top